Traversarea Crestei Muntilor Fagaras

Iulian ne-a intampinat personal la aeroportul Baneasa si (Kerstin, Patrick si eu) am fost dusi intr-un microbuz VW climatizat la Brasov iar in ziua urmatoare la Avrig. Sub ghidarea montana a lui Iulian am strabatut (Kerstin, Patrick iar din Balea si Mat) Creasta Fagarasilor din varful Serbota (vest) pana in Fereastra Mare a Sambetei (est) in perioada 16. – 21. iulie 2011.

Intr-un peisaj montan foarte incantator am urcat cele mai inalte trei piscuri ale Romaniei (Modoveanu 2544m, Negoiu 2535m und Vistea Mare 2527m) si am reusit traversarea uneia dintre cele mai pretentioase portiuni destinate drumetilor „normali”: Custura Saratii (asigurata in mai multe locuri cu lanturi si cerand rezistenta la ameteala si siguranta pasului).

Vremea a fost perfecta (nici un strop de ploaie in toata perioada), organizarea turei de asemenea. In fiecare cabana am avut propria noastra camera, Kerstin (fiind singura femeie in grupul nostru) chiar o camera pentru ea singura (in primele doua cabane). In general am simtit clar ca Iulian are relatii foarte bune cu toti cabanierii cabanelor vizitate de noi.

Final incoronator al turei: vizita la manastirea Sambata si vizitarea casei parintesti a lui Iulian la Ucea de Sus unde am fost intampinati foarte calduros si ospatati.

Iulian s-a dovedit a fi un ghid montan foarte competent, calduros sufleteste si flexibil si a tinut cont in orice moment de cerintele / necesitatile membrilor grupului. Ritmul de mers a fost adaptat grupului nostru iar fiecare din grup a avut libertatea sa o taie din cand in cand in fata (ascensiunea pe Negoiu si Vistea Mare) sau sa mearga pur si simplu in fruntea grupului.

Il recomand pe Iulian Cozma in modul cel mai calduros ca organizator de ture si ca ghid montan atat pentru turistii care inca n-au avut tangente cu Romania cat si pentru cei cunosc Romania / limba romana.

Christian din Stuttgart, 6. August 2011- fotos here