Mountainbiking în Romania

Mountainbiking in Bucegi mountainsDe la an la an, tot mai multe biciclete tip ”mtb” pot fi văzute în România – în vitrinele magazinelor, pe străzile oraşelor, pe portbagajele maşinilor, pe uliţele satelor, pe drumurile şi cărările munţilor. Evoluţia este firească: în marea sa parte, suprafaţa României înseamnă zone de deal şi munte cu nenumărate drumuri, drumeaguri, poteci care străbat păduri şi păşuni. Clima este una temperată, iernile sunt tot mai scurte şi mai calde, favorizând un sezon de bicicletă prelungit până toamna târziu, în noiembrie.

Deşi potenţialul este imens pentru ture cu bicicleta, el rămâne prea puţin fructificat. Nu există reţea de drumuri, cărări, trasee concepute şi marcate special pentru biciclete. Nu există o reţea de drumuri naţionale de mare viteză (autostrăzi, drumuri expres) care să absoarbă traficul greu şi care să relaxeze traficul pe drumurile locale, pe care să te poţi da liniştit cu bicicleta. Drumurile sunt fie aglomerate, fie proaste. Fie amândouă. Atitudinea şoferilor, deşi în schimbare, este încă prea puţin favorabilă bicicliştilor.

Cu toate astea, munţii României îţi oferă toate premisele unor ture cu bicicleta de neuitat: cutreirând păduri cum nu mai sunt multe în restul Europei; admirând panorame ale Carpaţilor care te vor lăsa fără cuvinte; întâlnind la tot pasul stilul de viaţă românesc tradiţional, unul ferit de febra supermarchetului şi a televizorului, cu legume şi fructe culese din grădina proprie şi lapte muls de la vaca – proprietate personală, cu ospitalitatea naturală a omului de la ţară gata să împartă ţuica şi prânzul cu musafiri nepoftiţi.

Turele de mountainbike pe care le organizăm sunt în general de tip cross-country. Urcări şi coborâri în egala măsură, pante mai uşoare şi mai grele. În general pe cărare sau drum forestier/drum de căruţe, dar pot interveni şi pasaje de asfalt. Diferenţe de nivel de la 4-500 de metri, la peste două mii de metri. Ture uşoare sau ture grele, tehnice sau de anduranţă, de 3-4 ore sau de o zi întreagă. Ne adresăm cu precădere cicliştilor experimentaţi, care îşi aduc propriile biciclete şi accesorii – ştim că pentru ei (ca şi pentru noi) senzaţia de familiaritate din şaua propriei biciclete este de neînlocuit. În situaţii speciale, putem pune biciclete la dispoziţia turiştilor.

Avem în portofoliu trasee de o zi sau pentru un sfărşit de săptămână, dar organizăm şi programe de o săptămână întreagă. Oferim soluţii pentru transport, cazare, masă în hoteluri, cabane şi pensuni dar şi în gospodării tradiţionale pentru cei doritori de experienţe româneşti autentice. Acoperim în mod special zona Braşovului (Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului, Bucegi) şi zona Sibiului (Mărginimea Sibiului şi Păltiniş – Cindrel), dar putem organiza expediţii pe două roţi în toată România.

Pentru orice detalii despre o tura velo, va rugam sa ne contactati.

Mai jos puteti gasi un scurt material video (3 minute) realizata de Horia Marusca, unul dintre ghizii de mountain biking , care se ocupa si de blog-ul de mountain biking  www.mtbtours.ro, material video care care exemplifica mai bine o tura de mountain bike in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.